top of page
Etsi
  • Writer's pictureKlassiska Båtar

Äyskäri purjehdittiin loistavassa säässä ja matalassa vedessä

Päivitetty: 13. syysk. 2022

Loviisan Klassisten Veneiden kauden päätöskisa Äyskäri purjehdettiin loistavissa sääolosuhteissa lauantaina Loviisanlahdella. Aurinkoinen ja lämmin syyspäivä tarjosi noin 3-4 sekuntimetrin eteläkaakkoisessa tuulessa lähes täydelliset puitteet kolmen veneluokan purjehdukselle.


Köliveneiden lähdössä oli ahdasta. Vasemmalta Bellamia, Ellinor ja Jolene.

Klassiset veneet ja Göteborgin ekat purjehtivat kauden päätteeksi perinteisesti radan kiertäen Siksalan, kun köliveneet kiersivät tavan mukaan Svartholman.


Kaikkien luokkien, myös köliveneiden lähtö ja maaliintulo tapahtui Laivasillan edustalla. Isojen köliveneiden lähdöstä tuli näyttävä ja tiukka. Varsin runsaslukuinen yleisö koki jännittäviä hetkiä, kun komeat alukset peräkkäin ja välillä rinnakkain ja äänekkäästi komentaen läheltä piti -tilanteissa kryssasivat ensimmäisen osuuden kapealla väylällä Laivasillalta Tullisillalle.


Poikkeuksellinen matala vesi toi omat haasteensa kippareille, niin lähtö- ja maalialuella kuin ulkona merellä. Kölivenekisan voittaja, noin 1,8 metriä syvä Inferno 33 -vene Ellinor, miehistönään Heidi Norra ja Jukka Haapala, juuttui mutaan kymmenisen minuuttia ennen lähtöä. Turvaveneenä toiminut Valkon VPK:n Faster 10100 veti kuitenkin Ellinorin irti ripeästi ja taidolla ja lähtö saatiin suoritettua normaalisti. Dierk Kühnin Robin-vene taas painautui etelätuulessa ruoppauspuomiin ja joutui sekin Valkon VPK:n pelastamaksi.

Valkon VPK pelastamassa Robinia pulasta.

Matalan veden takia Loviisanlahden kuuluisat kivet vaativat merellä kippareilta tällä kertaa poikkeuksellista tarkkuutta, ratakortin tutkintaa ja ennakointia. Kaikkien helpotukseksi turvaveneen ei kuitenkaan tarvinnut rientää apuun enää lähdön kommellusten jälkeen.


Klassisten veneiden luokan kilpailusta muodostui Äyskärissäkin tiukka sekuntikisa neljän parhaan kesken. Tasoitusten jälkeen ensimmäiseksi ja neljänneksi sijoittuneen klassisen veneen ero oli lopputuloksissa vain 70 sekuntia. Voiton vei Sandö, kipparina Tom Wide ja gastina Peter Kähärä. Kyseessä oli Sandön kolmas voitto tällä kaudella. Kotkalaisen Pekka Taipaleen ohjaama La Jolla II sijoittui toiseksi, vaikka sai normaalista poiketen yleisöäkin ihmetyttäneen heikon lähdön.


Nopeimmat klassiset veneet ennen tasoitusta, Magnus Johanssonin ja Willy Johanssonin Viviron II ja Antti Muurosen ja Eija Muurosen Jade sijoittuivat lopputuloksissa kolmanneksi ja neljänneksi. Viviron II:n suorituksessa on huomioitava, että auringon sokaisema miehistö kiersi eteläisimmän kääntömerkin huomattavasti syvemmältä kuin kilpailijansa, ennen kuin huomasi erehdyksensä kymmeniä sekunteja köyhempänä. Viviron II:n ja Jaden keskinopeudeksi lauantaina arvioitiin 3,63 ja 3,61 solmua, kun kölivenekisan voittaneen Ellinorin keskinopeudeksi arvioitiin 4,08 solmua.


Minna Lahtisen Pirri VI ekojen selvänä voittajana.

Göteborgin ekojen kisan voitti klassisten veneiden tämän purjehduskauden tulokas Minna Lahtinen, gastinaan ensimmäistä kertaa Pirri VI -veneessä Minna Strengell. Ero toiseksi sijoittuneeseen, Dick Lindforsin ja Timo Päiviön Björneniin pääsi kasvamaan yli 30:ksi minuutiksi.


Kölivenekisan Svartholman ympäri voitti ensiesiintymisessään Äyskärissä Heidi Norran ja Jukka Haapalan Inferno 33-vene Ellinor. Eroa toiseksi sijoittuneeseen Juckis Lindströmin, Peter Hofmanin ja Micke Stålströmin J/80-vene Joleneen tuli kaksi ja puoli minuuttia. Kolmanneksi sijoittui Kai Mäkelän ja Jouni Joensuun H-vene Bellamia.


188 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page